Graphic Novels

Boekbespreking

Boekbespreking

Download het boekbesprekingpakket en vraag een poster aan!

Houd jij je boekbespreking over een van onze boeken? Dan vind je op onze website alles voor jouw boekbespreking. Informatie over het boek en de schrijver, vragen om je te helpen bij je boekbespreking. 

Van de volgende series hebben we een boekbesprekingspakket! Klik op de serie om naar de seriepagina te gaan en download het pakket.

Graphic Novels - Serie - Kapitein Onderbroek
Graphic Novels - Serie - Niek de Groot
Graphic Novels - Serie - Evi en eenhoorn
Graphic Novels - Serie - Dagboek van een muts
Graphic Novels - Serie - Slimme Rik
Graphic Novels - Serie - Het leven van een loser
Graphic Novels - Serie - Hannes Hunebed

Vragen voor je boekbespreking

Voor je boekbespreking is het handig om vragen te beantwoorden. De antwoorden vormen samen een mooi verhaal dat je aan je klas kunt vertellen. We helpen je graag op weg met de vragen waar je in je boekbespreking antwoord op kunt geven.

Begin met de titel van het boek. Als je de titel leest, weet je dan meteen waar het boek over gaat? Of werd je op het verkeerde been gezet? Waarom denk jij dat voor deze titel is gekozen?
Er is meer te zien dan alleen de titel. Kun je aan het omslag al zien wat voor boek dit is?
Vertel kort iets over de schrijver van jouw boek. Op onze website vind je korte biografieën van alle schrijvers van alle graphic novels. Daar kun je ook zien welke boeken de auteur nog meer geschreven heeft.
Veel schrijvers hebben een eigen website waar je nog meer informatie kunt vinden. Neem bijvoorbeeld een kijkje op de websites van Jeff Kinney en Rachel Renée Russell.
Een boek heeft niet altijd een illustrator, maar als er een illustrator is heeft die een heel belangrijke taak. De illustrator maakt vaak het allereerste wat jij van een boek ziet: de tekening op de voorkant van het boek. Soms staan er ook illustraties in het boek,en zorgt de illustrator ervoor dat jij niet alleen leest wat er gebeurt, maar het ook ziet.
Je kunt ook iets vertellen over de uitgeverij die het boek heeft uitgegeven. Alle graphic novels worden uitgegeven door Uitgeverij De Fontein. Op de contactpagina kom je meer te weten over Uitgeverij De Fontein.
Soms is een boek al lang geleden verschenen, en soms is het net nieuw.
Voor in elk boek staat het colofon. Daar vind je in welk jaar het boek voor het eerst verscheen.
In het colofon vind je ook of een boek vertaald is. Dan staat er een oorspronkelijke titel in. Bijvoorbeeld Diary of a Wimpy Kid, de Amerikaanse titel van Het leven van een Loser. In het colofon vind je ook de naam van de vertaler van het boek.
Kun jij erachter komen in welke taal het boek oorspronkelijk is geschreven? En is het boek ook in andere landen vertaald?
Genre is een duur woord voor soort. Je hebt veel verschillende soorten boeken. Grappige boeken, verdrietige boeken of spannende boeken. Boeken met illustraties, en boeken zonder illustraties. Waargebeurde boeken (non-fictie) of verzonnen verhalen (fictie).
De boeken in de serie Dagboek van een mutsen en Het leven van een Loser zijn graphic novels: grappige boeken met veel illustraties erin.
Speelt het verhaal zich nu af, heel lang geleden of in de toekomst? Waar merk je dat aan? Geef je klasgenoten een voorbeeld.
In Nederland of helemaal in Amerika? Op school of misschien wel op een onbewoond eiland?
Vertel waar het boek over gaat. Wie is de hoofdpersoon in het boek? En wat is de belangrijkste gebeurtenis?
Je kunt het hele verhaal vertellen, maar misschien is het leuk om het einde niet te verklappen. Dan worden je klasgenoten nieuwsgierig, en willen ze het boek misschien ook lezen.
Een boek is vaak een afgerond verhaal, maar soms kun je verder lezen in een volgend boek. Is dat bij jouw boek het geval? Hoe heet de serie? Welk deel is het boek dat je bespreekt? En welke boeken zitten er nog meer in die serie?
Heb jij alle boeken in de serie al gelezen?
Vond je het een leuk boek om te lezen, of viel het boek tegen? Waarom? Vond je het spannend, grappig, verdrietig, of misschien gewoon saai? En wat vond je van de illustraties?
Zou je het boek aanraden aan je klasgenoten?
Je kunt je boekbespreking eindigen met het voorlezen van een kort fragment uit het boek. Bijvoorbeeld jouw favoriete grapje uit het boek. Of juist een heel spannend stukje om je klasgenoten nieuwsgierig te maken! Maak het niet te lang, en oefen thuis het fragment een keer hardop.

Tips!

Het boek dat je gaat bespreken neem je natuurlijk mee naar school. Maar misschien is het leuk om meer te laten zien dan alleen je boek. Kun je een foto van de schrijver en illustrator vinden? Maak een print zodat je klasgenoten ook kunnen zien hoe hij of zij eruit ziet.

Als het boek is verschenen in andere landen, kun je laten zien hoe het boek er daar uitziet. Tip: googel op de oorspronkelijke titel van het boek. Die vind je in het colofon voor in het boek. Vind je het omslag van het Nederlandse boek leuker of minder leuk?

Soms is er een korte film gemaakt over het boek, een trailer. Of misschien vind je een filmpje van of over de schrijver of illustrator. Leuk voor op het digibord.